torstai 15. toukokuuta 2014

Lajitutkimus by Lähiömuija


Johdanto

Blogissani puhutaan paljon eri kamppailulajeista ja piirien ulkopuolella olevan saattaa olla vaikeaa ymmärtää, mistä jutuissa on oikein kyse. Tämän vuoksi tein minitutkimuksen muutamasta kamppailulajista ja niiden herättämistä mielikuvista. Kysyin muutamalta "siviilituttavaltani", mitä heille tulee kyseisistä lajeista mieleen ja mitkä säännöt niissä voisivat heidän mielestään olla. Koska en ole kaikkia näistä lajeista harrastanut, tiedot pohjautuvat osin Wikipediaan ja liittojen nettisivuihin. Tämän lisäksi olen poiminut lajeista havainnollistavat Youtube-videot. Enjoy.

 

Thainyrkkeily


Muay Thai on muinaisten thaikkujen kehittelemä taistelulaji, joka oli tarkoitettu paikallisten inttimiesten sotataitojen ylläpitämiseen. Nykymuotoonsa se tuli 1930-luvulla, kun lajiin kehitettiin säännöt ja otettiin käyttöön painoluokat sekä knekkaushanskat. Nykyisin se on thaikkujen kansallislaji ja levinnyt ympäri maailmaa.

Ominaista

Tekniikkoihin kuuluvat potkut polvella, sääriluulla ja jalkapohjalla sekä kyynärpäälyönnit, nyrkkeilylyönnit ja pystypaini. Thainyrkkeilijät ovat laihoja ja sairaan nopeita potkimaan, koska jaloissa ei lölly mitään ylimääräistä. Thainyrkkeilyshortsit hipovat vesirajaa, joten on syytäkin olla timmissä kunnossa. Thainyrkkeilijöillä on kamppailusalien paras hapenottokyky ja kovin ääni.

Erikoista

Otteluiden puhallin- ja lyömäsoittimilla säestäminen, mistä tulee mieleen hippaleikit. Ennen otteluita suoritetaan Ram Muay -rituaali, jossa tanssin voimalla voidaan pyritään saamaan vastustajasta henkinen yliote. Seremonian ajaksi laitetaan hassu puuvillainen seppele.



Mielikuvat

"Kaks pikku-ukkelii tappelemassa ja riehumassa auringonlaskussa." Tyttö, 15 vuotta
 
"Itämaiset paksut miehet nyrkkeilevät. Murtuneet nenät ja pehmenneet aivot. Loppuu taklaukseen." Nainen, 53 vuotta

"Lajissa potkitaan ja lyödään. Osumista ja torjunnoista saa pisteitä. Nimestä tulee mieleen hikinen meininki ja huutelu potkujen yhteydessä." Nainen, 23 vuotta

"Thaimaalaiset miehet kangaspöksyt jalassa." Nainen, 24 vuotta

"Itämainen kamppailulaji, jossa käsiä pidetään levynä, kuten karatessa ja lyödään tosi nopeita sarjoja." Mies, 22 vuotta


Judo


Judo on syntynyt  Japanissa 1880-luvulla, kun ju-jutsuka Kano päätti kehittää uuden kamppailulajin. Judo oli niin tehokasta, että sitä alettiin opettaa japanilaisille poliiseille ja levittämään ympäri maailmaa. Olympialajiksi se pääsi 1960-luvulla.

Ominaista

Lajiin kuuluvat heitot, sidonnat, käsilukot ja kuristukset. Päällä on pidetään judogi:tä, valkoista pukua, joka mahdollistaa heittämisen ja vaatteissa roikkumisen. Heitot ovat näyttäviä ja niitä pitää hioa vuosia. Vastustajan selkään ei saa kivuta.



Erikoista

Tekniikoilla on pitkiä japanilaisia nimiä ja voi vain arvuutella, mitä esimerkiksi ude-hishigi-hiza-gatame tai sasae-tsuri-komi-ashi merkitsevät. Jos judoka huutaa nakkikopilla: "Mä niin v*ttu morote-seoi-nageen sut!", suosittelen heittäytymään maahan ja näyttelemään kuollutta.

Mielikuvat

"Kuulostaa aasialaiselta lajilta missä on valkoset asut päällä. Pitää varmaan painia eikä lyödä. Saa pisteitä jos saa toisen selälleen pyöräytettyä." Nainen, 23 vuotta

"Vähän sama kuin karate." Nainen, 22 vuotta

"Potkut ja taitavat liikkeet. Valkoiset puvut ja vyöt."  Nainen, 24 vuotta

"Niinkuin karate, mutta judossa tehdään akrobaattisempia liikkeitä. Toisen kunnioitus on tärkeää. Todella tarkat säännöt, eikä toista saa satuttaa. Hassut puvut." Mies, 22 vuotta

"Kuulostaa lautapeliltä." Tyttö, 15 vuotta

Mitkä ovatkaan judon säännöt?


Vapaaottelu


Vapaaottelun juuret ovat Antiikin Kreikassa ja sen jälkeen Rooman valtakunnassa, kunnes se katosi koko Euroopasta. Huhutaan, että ensimmäinen vapaaottelun mestari olisi itse Herkules. Sittemmin vapaammilla säännöillä on oteltu muun muassa kung fu- ja karate-leireissä. Moderni vapaaottelu lähti kehittymään brasseissa jiu-jitsu-piireissä ja 1993 järjestettiin ensimmäistä kertaa Ultimate Fighting Championship (UFC)-turnaus. Suomeen vapaaottelu rantautui vuonna 1997.

Ominaista

Eri kamppailulajien pysty- ja mattotekniikoiden yhdistäminen. Säännöt ovat melko vapaat, mutta kiellettyä on esimerkiksi raapiminen, hiusten repiminen, silmien ja sukupuolielimien tökkiminen. Ammattilaisotteluissa punnitus on edellisenä iltana, minkä vuoksi vapaaottelijat hikoilevat pissinkin päästään, jotta vaaka näyttäisi mahdollisimman pieniä lukemia. Ottelijat ovat lihaksikkaita lommoposkia. Tavikset sekoittavat lajin usein vapaa- tai showpainiin. Vapaaotteluiltoja ei ole kuitenkaan käsikirjoitettu ja turha rekvisiitta on karsittu pois

Erikoista

Ottelijoiden ympärillä pyörii suurempi hype kuin muissa lajeissa. Vapaaottelu on maailman laajuista viihdettä ja moni UFC-konsolipelejä TapOut-vaatteissaan paukuttanut katsoja tietää kyllä ottelijoita paremmin, miten matsataan parhaiten. Vapaaottelijat ovat salien koviksia, jotka pärjäävät fysiikkansa ja taitojensa puolesta lajissa kuin lajissa.


Mielikuvat

"On kovien äijien ja muijien hommaa. Siinä saa tehä mitä vaan. Voi yrittää potkia, lyödä tai lukottaa toisen niin ettei se pysty enää jatkamaan. Vaikutteita otetaan muista lajeista. Jos toiselta ei saa tajua kankaalle, niin tuomaristo päättää kumpi voittaa kai pisteitä laskemalla." Nainen, 23 vuotta

"Laji, jossa on vähän vapaammat säännöt. Lyödään, potkitaan ja käydään toisen päälle." Nainen, 19 vuotta

"Kaikki on sallittua." Nainen, 22 vuotta

"Tulee mieleen kehät, dramaattinen tuomarointi ja maassa painiminen." Nainen, 24 vuotta

"Vapaaottelussa ei ole sääntöjä. Saa lyödä pöydänkannella päähän. Painitaan, lyödään, kieritään ja purraan jalkaan." Mies, 22 vuotta


Onko tämä sitä vapaa-painia?

Sambo


Neuvostoliitossa kehitetty kamppailulaji, jossa yhdistetään venäläistä kansanpainia ja judomaisia tekniikoita. Termi sambo tarkoittaa aseetonta itsepuolustusta.

Ominaista

Perinteisessä sambossa tehdään heittoja ja sidontoja sekä käsi- ja jalkalukkoja. Sotilaalliseen tarkoitetukseen luodussa combat sambossa myös lyönnit ja kuristukset ovat sallittuja. En tiedä, mitä lähitaistelutaitoja Suomen armeijassa opetetaan, mutta tällaisiin hyökkäyksiin on syytä varautua:

 
Erikoista

Hassut tonttumaiset vaatteet. Kaikkien aikojen kovin vapaaottelija Fedor Emelianenko on sambo-taustainen. Fedor oli lähes voittamaton kymmenen vuoden ajan.

Mielikuvat

"Sambo on ruotsiksi avopuoliso." Nainen, 19 vuotta

"Ei mitään käryä. Kaikista pehmein laji? Potkitaan ja öljytään toisia." Mies, 22 vuotta

"Se on kai ikivanha venäläinen laji, jota harrasti se kaikista kovin vapaaottelija. On sit varmaan aika kova laji, missä lyödään, potkitaan ja lukotetaan." Nainen, 23 vuotta

"Jotain tanssimista." Tyttö, 15 vuotta

"Hakataan toisia bambukepeillä." Nainen, 22 vuotta

Fedor ja keppi

Brasilialainen ju-jutsu


1900-luvun alussa brasilialaisen Gracien suvun kehittämä paini- ja itsepuolustuslaji. Siihen on otettu vaikutteita judosta ja japanilaisesta ju-jutsusta, mutta pääosa tekniikoista painottuu mattopainiin. Maailmanlaajuiseksi lajin suosio levisi 1990-luvulla, kun brassitaituri rökitti monta vastustajaa putkeen UFC:ssä kuristus- ja lukotustekniikoillaan.

Ominaista

BJJ muotoutui, kun Gracien perheen pienin ja kevyin jäbä joutui keksimään oman tyylin pärjätäkseen muille japanilaisessa ju-jutsussa. Tänä päivänäkin hintelät tekniikkataiturit voivat pärjätä hyvin BJJ-tatameilla. Päätekniikat muodostuvat heitoista, kuristuksista ja lukoista. Painiessa käytetään gi:tä, joten monet kaadot, kuristukset ja lukot tehdään rätissä roikkuen.

Erikoista

BJJ:ssä voi heittäytyä ottelun alussa selälleen ja pyrkiä guardiin vetoon eli toisen jalkojen väliinsä sulkemiseen. BJJ-piireissä toistellaan sanaa OSS ja lyödään käsillä kiviä yhteen ilman, että se oikeastaan tarkoittaa mitään. Toisille on jiu-jitsu on elämäntapa, jota todistetaan somessa jakamalla hassuja BJJ-kuvia päivittäin ja bondailemalla brasilialaisten kanssa.



Mielikuvat

"Kuulostaa sellaiselta pikkutrikoissa harrasteltavalta paini- ja potkulajilta. Pisteitä saa, kun osuu tai saa kaverin selälleen. Ei saa potkia päätä jostain syystä." Nainen, 23 vuotta

"Alastomat könsit tekee niskalenkkejä." Mies, 22 vuotta

"Håttis miehii." Tyttö, 15 vuotta

"Ju-jutsu on itsepuolustuslaji." Nainen, 53 vuotta

"Karatea sademetsässä." Nainen, 22 vuotta


Lukkopaini


Lukkopaini muistuttaa paljon BJJ:tä, mutta merkittävimmän eron muodostaa se, että gi:n sijaan lukkopainissa pidetään trikoita tai shortseja ja t-paitaa. Se on muun muassa vapaaottelun tukilaji.

Ominaista

Lukkopainia voidaan otella BJJ - tai ADCC(Abu Dhabi Combat Club) -säännöin. ADCC -säännöt ovat vapaammat ja otteluajat pidemmät, mikä mahdollistaa monipuolisempien tekniikoiden, kuten erilaisten jalkalukkojen käyttämisen. Lukkopaini voidaan määritellä myös nykyajan vapaapainiksi, johon on yhdistetty lukot ja kuristukset.

Erikoista

Enimmäkseen lukkopainivat ihmiset ovat usein mörssäreitä ju-jutsukoihin verrattuna. "Nakuna" painiminen vähentää kitkaa, minkä vuoksi lukkopaini on vauhdikkaampaa ja fyysisempää kuin pyjaman kanssa nujuaminen. Koska lukkopainissa on vähäpukeisuuden vuoksi vähemmän liikuteltavia osia, laji sopii myös yksinkertaisemmille vääntäjille.



Mielikuvat

"Painijat takertuvat kiinni toisiinsa, eivätkä päästä irti." Nainen, 22 vuotta

"Pitää saada kaverin jalka tai käsi sellaiseen asentoon, että se on vaarassa kääntyä nurin. Sitten on pakko taputtaa maata ja luovuttaa. Kaippa sitä pitää pyöriä ensin maassa, jotta saa sen lukon aikaiseksi." Nainen, 23 vuotta

"Jotai toisten halimista." Tyttö, 15 vuotta

"Kieritään 69-asennossa lattialla. Tärkeintä on saada toinen sellaiseen halaukseen, ettei se liikuta edes varpaitaan." Mies, 22 vuotta

"Maassa painimista ja ähertämistä, joka kestää kauan ja näyttää tuskaiselta." Nainen, 24 vuotta

"Lukkopainin säännöistä tiedän sen, että häviäjä itse luovuttaa taputtamalla kolme kertaa." Nainen, 53 vuotta


Empty Force


EFO on  itsepuolustuslaji, jossa ei pyritä käyttämään fyysistä kipua ja voimaa. Perustuu aikido-taustaisen Jukka Lampilan mukaan taitoon ohjata hyökkääjän energiaa ilman ennaltamääritettyä tekniikkaa.

Ominaista

Käsitteet energia, sydämen avaaminen ja voiman avaaminen. Lajissa ei turhia hikoilla, onhan se aika ällöttävää.


Erikoista

Kaikki Empty Forcessa on mykistävää.

Mielikuvat

"Tyhjä voima." Nainen, 53 vuotta

"Henkistä kamppailua. Yritetään kaataa vastustaja mielen voimin. Muita sääntöjä ei ole." Mies, 22 vuotta

"Darth Vaderin tunnuslause." Tyttö, 15 vuotta

"Kaksi munkkia istuu nurkassa ja yrittää tappaa toisensa ajatuksen voimalla." Nainen, 22 vuotta

"Vaikuttaa ihan keksityltä lajilta. En ole ikinä kuullutkaan." Nainen, 23 vuotta



Analyysi

Ulkopuolisilla ei ole pääsääntöisesti hajuakaan, mitä me kamppailusaleilla puuhataan ja hyvä niin. Paras tuntemus haastatelluilla oli mediaseksikkäästä vapaaottelusta, mutta muiden lajien harrastajat saavat säilyttää mystisyytensä. Kenties olisi aika uudelle lajille, jossa hutkitaan bambukepeillä ja heitellään toisia auringonlaskussa öljyttynä, lihavina ja alasti.

XOXO = Lähis


2 kommenttia:

  1. Tyttö 15v esitti parhaat kommentit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis selvästi lisätä kamppailulajit osaksi peruskoulun liikuntakasvatusta.

      Poista